Primary tabs

Center for Culture and Ecology Quiané

PROJECT In collaboration with the Mexican non-governmental organisation CAMPO the Centre for Culture and Ecology Quiané is planed and build in and with the community of Santa Catarina Quiané, Oaxaca. The new centre creates a space for working, learning, and recreation. The project supports the sustainable and ecological management of the land and promotes traditional as well as contemporary culture. The center include halls, workshops, a nursery garden, gardens for local plant species and a traditional communal kitchen.

CLIENT & CAMPO A.C. The project is based on a commitment with the community of Santa Catarina Quiané and CAMPO a.c., an NGO that has been supporting communities and production cooperatives in their social, economic and ecological development in the federal state of Oaxaca for the last 30 years. CAMPO promotes the self-confidence of the indigenous population and the exercise of their rights.

SANTA CATARINA QUIANÉ is a small rural community in Oaxaca, one of the poorest states of Mexico. Rural exodus, poverty migration, the loss of cultural identity and earthquakes are the major threats the population is facing. The community has a well-organized civil society and a vibrant culture, but no spaces to practice them.

WE ARE 21 students of architecture and civil engineering of the Munich University of Applied Sciences. With the support of professors and experts, we planned and build a cultural and ecological centre for the inhabitants of Santa Catarina Quiané. The experience of building a project in a foreign context by one‘s own hand not only broadend our cultural horizon but increased our professional competence.

WE  created a meeting place for the inhabitants of Santa Catarina Quiané - a place for dancing, working, learning, playing, cooking and eating. In the first phase,  we build a large aula and the sanitary building with an organic water-treatment plant, a constructed wetland for wastewater treatment.

 

Technical Description

Even so, Santa Catarina escaped the serious damages from the last earthquake in 2017, seismological hazard is a permanent threat. Earthquake resistanty with low tech and low cost techniques, the use of ecological and sustainable materials and the design considering the aspects of acceptance and appropriateness are the key-issues of this project.

In February, together with the community and your help, we realized the first phase of our project, one of te six halls and the sanitation system.

Complete programme:

1_ Six halls for music, gastronomy, tailoring, arts and craft.

2_ Sanitation system with a constructed wetland for wastewater treatment

4_ Cistern

5_ Photovoltaic system

6_ Gymnasium

7_ Recycling Facilities

8_ Workshops

9_ Assembly space for 500 people

10_Garden for local species

11_Tree nursery

12_ Lombriculture plant

13_Rainwaterabsorption tank

14_Communal kitchen with traditional stove

BLOG

Jury 1

In the first jury, five alterative designs of the whole compound were discussed. The jury decided to extract three different approaches and to merge the similar ones. Group 1 + 2, group 3 + 5 and group 4 continued working for the second jury round.

Jury 2

At the second jury, three alternative schemes were presented. The decition criteria to select where the following:

overal concept; design quality, use; appropriateness; building phases; feasibility; costs; sustainability; earthquake-adequacy.

After a long and intens discussion, the jury as well as the students voted for the design of group A (former group 4) as final scheme for the further development.

Related Documents

181106_1-100Plan.pdf

download

facts

NETWORK

ACADEMIC PARTNERS
Students
CLIENT
Comunity Santa Catarna Quiané
COLLABORATING ORGANISATIONS
COLLABORATORS
Atarraya Taller de Arquitectura; Sebastian Oviedo (Teacher/Educator)Atarraya Taller de Arquitectura; Lorena Burbano (Teacher/Educator)Ferdinand Loserth, Civil Engineer (Expert, Teacher/Educator)Prof. Dr. Jörg Jungwirth, Civil Engineer (Teacher/Educator)
FINANCING
Hans Sauer Stiftung
STO-Stiftung
Tesdorpf- Stiftung
ZUG- für die Zukunft gestalten, Hochschule München
Hochschule München, Faculty 01 and Faculty 02
Close

ACADEMIC FACTS

ACADEMIC DISCIPLINE(S)
Architecture 17 Students
Civil Engineering 4 Students
ACADEMIC LEVEL(S)
MA
Close

TECHNICAL FACTS

SITE/ STRUCTURE DIMENSION
The compound includes 2200 m2. About 550 m2 indoor space should be build, devidei into 3 building phases. The first phase will count with approx. 150 m2: an aula, a covered outdoor space and the sanitation with a sewage plant. The kitchen should be renovated.
BUDGET
Material27000
In KindFood, accomodation, materials as natural stone and sand by the community Technial devices as photovoltaik, cisternes, dry toilets by the NGO C.A.M.P.O
Other BudgetStudents will cover most of the travel expenses
PERIODS
Project Start:2018
Year of Completion:2019
Planning Period4 month
Design Periodfour month (1st October 2018- 31th January 2019)
Construction Period5 weeks (5th February-10th March 2019)
COMMENTS
This project developed a masterplan for the whole compound and will realize a first step: an aula, a covered space and sanitation in February 2019.
Close
License
The content is liscensed under the following Creative Commons license.
Creative Commons Licence

ZUG Hochschule München

Hans Sauer Stiftung

Münchner Bank eG

Sto-Stiftung