Primary tabs

1220 E. 12TH STREET HOUSE

1220 E. 12TH STREET house is the latest example of Studio 804’s mission to build creative sustainable housing in established, but marginal urban neighborhoods. Many of which are being revitalized by the growing interest in housing with easy access to the public amenities that are part of a healthy, centralized community. 1220 E. 12th Street is convenient to the vibrant cultural district of downtown Lawrence and to the public transportation system and the bike trails that link the town. It is three blocks from the East Lawrence Recreation Center which offers a wide variety of services and adjacent to Brook Creek Park and its open green spaces, playgrounds and large mature trees.

The project includes the 1500 sf 3 bedroom primary house but also a 400 sf studio accessory dwelling that can be used for and extended family member, Airbnb or rental income. The buildings were designed to minimizes energy consumption and solar panels on the roof generate enough electricity to operate the house at net zero energy use over a calendar year.

We installed unobstructed glazing to the East side to fill the house with natural light and to open to the second largest Burr Oak in Kansas. The other elevations are finished with glass secured to the outside of insulated metal panels to create a continuous glass box. The south elevation is finished with fritted glass that blocks 80 percent of the sun but let day light enter the living room.

The defining sustainable feature on this house that stands out from the others is the management and conservation of water. Low flow faucets, shower heads, and toilets were utilized to greatly reduce the amount of water consumed by the homeowner. All but one of the fixtures are water sense rated and an energy-star rated heat pump water heater greatly reduces the amount of energy and water used throughout the project. Fixtures are also minimally distanced from the water heaters to reduce heat loss.

All storm water is managed on site. It is collected from the rooftops and runs through underground pipes that flow into Kansas native plantings that reduce maintenance and water needs. A pervious driveway made of re-cycled crushed concrete allows the water to be absorbed into the subsurface on site.

The property is located entirely in a flood plain. A custom designed pervious retaining wall was welded out of steel grating to avoid blocking the water flow in a catastrophic event.

Images and Plans

Technical Description

Studio 804 is a comprehensive one year fully hands on design build experience offered by the University of Kansas Department Of Architecture. We are leaders in sustainable design with eleven LEED Platinum projects and three Passive House certifications. Studio 804 is a not-for profit 501(c)3 corporation whose participants are graduate students committed to the continued research and development of affordable, sustainable and inventive building solutions. We design and build a new building every year. To learn more, visit the Studio 804 website: www.studio804.com.

 

facts

NETWORK

ACADEMIC PARTNERS
STUDIO 804 INC.UNIVERSITY OF KANSASDan Rockhill
Close

TECHNICAL FACTS

PERIODS
Project Start:2017
Year of Completion:2018
Close
License
The content is liscensed under the following Creative Commons license.
Creative Commons Licence